/Files/images/1.png

Забезпечення дітей харчуванням в дошкільному закладі здійснюється відповідно до:

- Закону України «Про дошкільну освіту» (ст.35)

- Положення про дошкільний навчальний заклад

- Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах№ 298/227 від 17.04.2006р.

Основними принципами організації харчування дітей в дошкільному закладі є:

-дотримання принципів часу та інтервалів між годуваннями

- правильний кількісний і якісний розподіл їжі на окремі прийоми

- дотримання умов прийому їжі та правил поведінки дитини під час прийому їжі

- адекватна енергетична цінність раціонів відповідно до енерговитрат дітей

- збалансованість та максимальна різноманітність раціону

- технологічна та кулінарна обробка продуктів та страв, що забезпечує їхні смакові якості та збереження вихідної харчової цінності

- забезпечення санітарно-гігієнічних норм, у тому числі дотримання всіх санітарних вимог до стану харчоблоку, продуктів харчування, їх транспортування, зберігання, приготування та роздачі страв.

В дошкільному навчальному закладі забезпечено збалансоване харчування дітей, необхідне для їх нормального росту і розвитку з дотриманням натурального набору продуктів, визначених МОЗ України спільно з МОН України за погодженням з Міністерством фінансів України.

Контроль за організацією та якістю харчування в закладі, закладкою продуктів харчування, кулінарною обробкою, виходом страв, смаковими якостями їжі, санітарним станом харчоблоку, правильністю зберігання, дотримання термінів реалізації продуктів здійснюється старшою медичною сестрою, завідувачем дошкільного навчального закладу.

В закладі встановлено триразове збалансоване харчування, в літній оздоровчий період вводиться додатковий сніданок, під час якого діти споживають соки, фрукти.

Продукти харчування та продовольча сировина доставляються в ДНЗ спеціалізованим транспортом, товарна сумісність витримується. Приймання продуктів в ДНЗ здійснює завгосп із залученням старшої медсестри. Під час приймання проводиться оцінювання продуктів та сировини за зовнішнім виглядом, запахом, смаком, кольором, консистенцією. Приймання продуктів без супроводжуючих документів, що підтверджують походження, безпечність, якість (ґатунок, категорію, дату виготовлення, термін реалізації, умови зберігання), відповідність стандартам, не допускається.

Для зберігання продуктів в закладі є всі умови: побутові холодильники, комора. В холодильнику наявний термометр для контролю температурного режиму.

Усі продукти харчування зберігаються згідно з прийнятою класифікацією, щодо умов зберігання та товарного сусідства: сухі, хліб, м’ясні, рибні, молочні, гастрономічні, овочі. Терміни реалізації продуктів дотримуються. Всі продукти доброякісні, мають сертифікат якості.Щодня приміщення харчоблоку прибирається з використанням миючих засобів. Відповідно до графіку прибирань, затвердженого завідувачем ДНЗ, один раз в місяць проводиться генеральне прибирання приміщення з використанням миючих та дезінфікуючих засобів.

Під час приготування страв дотримується потоковість виробничого процесу. Обробка сирих та готових продуктів проводиться окремо, з використанням інвентарю відповідного маркування.Закладка продуктів проводиться старшим кухарем у присутності старшої медсестри. При закладці враховується фактична кількість дітей, про що робиться відмітка у меню - вимозі. У разі, якщо до ДНЗ не прийшло 4 і більше дітей, продукти довгострокового зберігання (цукор, олія, цукерки, печиво), які були виписані на обід і вечерю , кухар повертає до комори, а продукти з обмеженим терміном придатності до споживання (молоко, м’ясо, риба, сметана, масло вершкове тощо) розподіляється на присутніх в закладі дітей. Якщо прийшло 4 і більше дітей від кількості дітей, на яких було розраховано меню, то для них додатково виписуються продукти, оформлюється накладна, вноситься запис в меню – розкладку за підписом медсестри, шеф-кухаря , завідувача ДНЗ.Денне меню завіряється завідувачем та старшою медсестрою.

У куточку кухаря на харчоблоці та у батьківських куточках у вікових групах наявні таблиці із зазначенням нормативного об’єму порцій, що отримують діти кожної вікової групи. Фактичний вихід страв контролює медсестра під час зняття проби, результати вносяться в Журнал бракеражу готової продукції.

Видавання їжі з харчоблоку проводиться згідно до графіку видачі, після бракеражу, зняття проби та отримання дозволу від старшої медичної сестри. Їжа з харчоблоку видається у відповідну промарковану, зважену тару з кришками. Кількість, вага їжі, що видається визначається шляхом безпосередньої лічби або зважування на терезах. Кухарями проводиться відбір добових проб страв раціону, а також їх зберігання, стерилізація тари для проб. Проби відбираються у стерильні банки з кришками.Годування дітейу вікових групах проводиться у відповідності до санітарно - гігієнічних вимог.

Велика увага з боку працівників ДНЗ приділяється вихованню культурно – гігієнічних навичок у дітей під час вживання їжі. За кожною дитиною у групі закріплено постійне місце за столом, розмір столів та стільців відповідають зросту дитини. Перед кожним прийомом їжі стіл сервірують згідно з меню.

Контроль за організацією харчування у дошкільному закладі здійснюється завідувачем та старшою медичною сестрою, які постійно тримають в полі зору наступні питання:

- оцінка якості продуктів та сировини, що надходять в ДНЗ, їх відповідність супроводжуючим документам, кількість та вагова відповідність

- наявність сертифікату якості

- контрольне встановлення відсотку відходів

- складання актів бракеражу при невідповідності якості, ваги, відсотку відходів

- відповідність виходу готових страв меню – вимозі

- відповідність ваги та кількості страв раціону, що отримані помічником вихователя

- встановлення ваги та відповідності дитячої порції.

Питання організації харчування в дошкільному закладі аналізуються, узагальнюються наказом завідувача та розглядаються на педагогічних радах, виробничих нарадах, загальних зборах, батьківських конференціях.

Основними показниками якості та ефективності організації харчування в дошкільному закладі є добре самопочуття дітей, відсутність шлунково – кишкових захворювань, позитивні показники антропометричних вимірів дітей, позитивні показники лабораторного контролю за якістю харчування.

Пам’ятка для батьків

Режим харчування дитини вдома /Files/images/unnamed2.gif

Раціональний режим харчування сприяє зміцненню імунітету дитячого організму, нормальному росту та розвитку дитини. Такий режим харчування передбачає суворе дотримання часу прийомів їжі. Меню домашнього харчування має бути збалансованим та містити достатню кількістю білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів, що сповна забезпечують енергетичні витрати дитячого організму.

Привчайте дитину:перед прийомом їжі обов’язково мити руки з милом, витирати їх індивідуальним рушником, самостійно сідати на стілець та підсовувати його до столу; під час прийому їжі охайно вживати тверду їжу; відламувати хліб маленькими шматочками, заїдати його рідкою їжею (суп, борщ тощо); самостійно їсти ложкою з тарілки, пити з чашки; не обливатись;після прийому їжі користуватися серветкою, вставати зі стільця.

Якщо дитина харчується у дитячому садку, відкоригуйте режим харчування вдома, урахувавши поживну цінність їжі, що подається у дошкільному закладі, та часи прийому їжі.

Формуйте у дитини культурно-гігієнічні навички під час вживання їжі. Навчайте малюка підтримувати чистоту навколо себе, бути охайним.Обговорюйте з дитиною правила розпорядку, пояснюйте їй, що і як треба робити. При цьому важливо виховувати у дитини культуру поведінки, розвивати мовлення, вміння орієнтуватися у навколишньому світі:привчати розуміти призначення й основні якості предметів побуту, називати їх (тарілка велика, маленька, глибока, мілка тощо), вчити розуміти і називати дії з предметами (з чашки п’ють, ложкою їдять тощо); виховувати слухняність, пошану до дорослих; заохочувати висловлювати прохання; навчати словам ввічливості.

Подбайте про те, щоб посуд, з якого їсть дитина, завжди був чисто вимитим, їжа свіжою, щойно приготованою. Свіжі овочі та фрукти перед вживанням обдавайте окропом для знищення патогенних мікроорганізмів.

У разі епідемії гострих кишкових інфекцій чи грипу обов’язково дотримуйтеся порад санітарно-епідеміологічних станцій.

/Files/images/їжа.png

/Files/images/зелень.gif

/Files/images/х1.jpg

/Files/images/х2.jpg /Files/images/х3.jpg

/Files/images/х4.jpg /Files/images/х5.jpg

/Files/images/х6.jpg

/Files/images/х7.jpg /Files/images/х8.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 284

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.