Однією з умов збереження та зміцнення здоров’я дитини, підвищення опору її організму до хвороб, і як наслідок успішності у навчанні є повноцінне харчування. Саме тому адміністрацією закладу приділяється велика увага даному питанню.
Організація харчування дітей здійснюється згідно «Інструкції про організацію харчування дітей в ДНЗ», затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 17 квітня 2006 року № 298/227.
Питання раціонального харчування дітей постійно знаходиться під контролем, висвітлюється у інформаційних куточках.
Для правильної організації харчування дітей вдома батьки повинні знати режим і специфіку харчування дітей у дошкільному навчальному закладі, тому щодня в інформаційних куточках дошкільного навчального закладу та групах вивішується меню із зазначенням виходу страв.
Для збереження апетиту не рекомендується годувати дитину вдома вранці, перед відвідуванням дошкільного навчального закладу.
Раціональне харчування в дошкільному навчальному закладі передбачає обов'язкове складання меню. Примірне двотижневе меню складається відповідно до сезонного період року та погоджується Управлінням Держпродспоживслужби. Примірне двотижневе меню складається з урахуванням забезпечення сезонними продуктами: свіжими (консервованими) овочами, фруктами (сухофруктами), соками. Як приправу та спеції в дошкільному навчальному закладі використовується лавровий лист.
У харчуванні дітей забороняється застосування оцту, натуральної кави, напоїв з неї.Частота та обсяг завозу продуктів харчування і продовольчої сировини до дошкільного закладу залежать від терміну їх реалізації та кількості дітей, які відвідують заклад.
Для забезпечення харчування вихованців в закладі функціонує харчоблок.
Харчовий блок обладнанний й утримується відповідно до вимог Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів.
Матеріально-технічний стан харчоблоку задовільний,нещодавно було проведено капітальний ремонт.
Заклад дошкільної освіти укомплектовано кадрами кухарів відповідно до кількості груп.
Працівники харчоблоку ознайомлені з санітарними правилами, умовами, термінами зберігання і реалізації продуктів, технологією приготування їжі, забезпечені предметами особистої гігієни, вчасно проходять медичні огляди.
Розроблено режим і графіки харчування вихованців
Ясельна група | Дошкільні групи | |
Сніданок | 8.10-8.20 | 8.15-8.30 |
Обід | 11.15-11-30 | 11.45-12.10 |
Полуденок | 15.00-15.10 | 15.00-15.10 |
Видача готових страв дозволяється тільки після зняття проби сестри медичної.
З метою охорони здоров'я і життя дітей видача готових страв здійснюється безпосередньо після закінчення їх приготування. Працівники груп у чистому санітарному одязі (халат, фартух, хустка), чистими руками доставляють їжу у групи лише у промаркованих, закритих кришками відрах і каструлях. Час видачі готових страв з харчоблоку повинен збігатися з графіком видачі їжі та режимами дня груп.Загальне керівництво за організацією харчування в дошкільному навчальному закладі здійснює завідувач дошкільного навчального закладу.
Наказом дошкільного навчального закладу відповідальною особою за організацію харчування та додержання вимог санітарного законодавства у дошкільному навчальному закладі призначено сестру медичну старшу яка:
· Забезпечує постійно організацію повноцінного та якісного харчування вихованців згідно із затвердженими нормами харчування.
· Складає перспективне меню на два тижня, меню – розклад.
· Контролює організацію харчування дітей у дошкільному навчальному закладі згідно вимогам «Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах».
· Забезпечує виконання грошових норм харчування дітей у дошкільному навчальному закладі.
· Організує постійний контроль за якістю продуктів харчування, наявністю супроводжувальних документів на них.
· Контролює вихiд, безпеку i якiсть страв (бракераж готової продукції, дотримання технологiї їx приготування страв.
· Контролює санiтарний стан харчоблоку та всіх приміщень дошкільного навчального закладу, дотримання правил особистої гiгієни персоналу.
· Проводить заняття з гiгiєни харчування й основ дитячого харчування, санiтарно - освiтню роботу, у тому числi бесiди щодо харчування дiтей у колективi та вдома (вечеря дитини вдома, харчування у вихiднi дні тощо).
· Контролює режим харчування і гігієну харчування у дошкільному навчальному закладі.
· Працівники дошкільного навчального закладу, у тому числі харчоблоку, проходять медичні огляди два рази на рік.
Головним показником правильної організації харчування дітей у дошкільному навчальному закладі є:
гарне почуття дітей,
відсутність захворювань
та високий показник відвідуваності
Вартість харчування дітей у дошкільному навчальному закладі
з 01січня 2020 року становить:
для дітей груп ранього віку - 18,00 грн.,
для дітей старшої вікової групи – 24,00 гр.
РЕКОМЕНДАЦІЇ
для батьків щодо здорового харчування дитини
- Не смажте їжу для дитини, а варіть її або готуйте на пару.
- Годуйте дитину щодня овочами, фруктами і молоком.
- Розповідайте дитині про шкоду швидкого харчування й пропонуйте здорозу альтернативу, зокрема свіжі салати, каші з грубої крупи.
- Замінюйте чіпси картоплею, запеченою в духовій шафі.
- Готуйте домашні бургери з булочок, овочів, сиру і зелені, а котлети — з нежирного м’яса або риби на пару чи в духовці.
- Пропонуйте дитині сухофрукти, цукати, зефір, мармелад, красиво нарізані овочі та фрукти як альтернативу некорисним солодощам.
- Демонструйте дитині власний приклад здорового харчування щоденно в домашньому родинному колі.
Коментарi